Kayısı kokulu, sembolik ve görkemli bir çiçektir. En sık kullanılan sembollerden biridir. Şekil olarak güneşe benzediği için doğal olarak güneşi temsil eder. Çiçeklerin dilinde mimoza, gizli aşkın, artan şefkatin, aşkın anlamının ve kavuşma çiçeğinin çağrışımıdır. Altının ve güneşin sembolü olan mimoza çiçeği, aynı zamanda, kötülüğün güçlerine karşı zafer kazanan bir yaşam görüntüsüdür. Birine bir buket mimoza çiçeği vermek bir dostluk ve sevgi mesajıdır. Yaz güneşini çağrıştıran canlı mimoza çiçekleri. Saygıyı, zarafeti, haysiyeti, bolluğu ve nezaketi sembolize eder. Bu güzel çiçeği eşinize, sevgilinize ve arkadaşlarınıza “Anneler Günü” veya “Kadınlar Günü”nde verebilirsiniz. Mimoza, güneşli günlerin dönüşü anlamına gelir. Zihinsel ve duygusal güvenlik sağlar.
Mimoza çiçeği, canlı renkleri ile anlam ve tarih taşır. İtalyan kadınlarının Kadınlar Günü için gücün ve duyarlılığın sembolü olarak mimoza çiçeğini tercih ettikleri 8 Mart 1946 yılına kadar uzanıyor. İtalya İkinci Dünya Savaşı’nda yenildi. İnsanlar bir tutku, bir yaşam umudu arıyorlar. Savaştan sonra, insanlara toplumun büyük hayal kırıklıklarını unutturmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için bazı faaliyetler başlatıldı. “İtalyan Kadınlar Birliği” üyesi Teresa Mattei, Rita Montagnana ve Teresa Noce, toplumun yeniden inşasının “kadın dayanışması”na bağlı olduğunu düşündüler ve onu sembolize edecek bir çiçek seçmeyi önerdiler. Tüm teklifler arasında en çok üç tanesi öne çıkıyor: karanfil, anemon ve harika bir kokuya sahip mimoza çiçekleri.
Kazanan, aşağıdaki özellikler sayesinde mimoza çiçeğidir:
• Parlak sarı rengiyle neşe saçtığı için (böylece savaş ruhu mimoza çiçekleri ile geri getirilebilir) • İlkbaharda çiçek açtığı için (Dünya Kadınlar Günü’nü simgelemektedir) • Olana kadar fazla çaba ve özen gerektirmediği için büyük bir ağaç (İtalya, mimoza kadar hızlı büyüyebilirler) • Her şeyden önce tıpkı kadınlar gibi kırılgan görünümleri nedeniyle güçlü kişilikleri vardır (mimoza çiçekleri zor coğrafi koşullarda bile çiçek açabilir).
Kaynakça:
Haldun, Güner, ‘’ Mimoza Çiçeği ‘’, 2021, https://www.akademikakil.com/mimoza-cicegi/haldunguner, (9 Eylül 2022).